Afbeelding
Foto Unsplash

Persoonlijke lening aanvragen voor verduurzaming huis?

Partnercontent

Met de stijgende prijzen is het slim om goed jouw uitgaven onder de loep te nemen. Waar geef je veel geld aan uit en waar kun je op besparen? Het is je vast niet onbekend dat gas en licht steeds duurder worden, waardoor je vaste lasten omhoog schieten. Verbouwen of verduurzamen van je woning kan zichzelf terug verdienen, maar dan moet er wel eerst in geïnvesteerd worden. Is het nemen van een persoonlijke lening dan een goed idee?

Waarom geld lenen?

Het leven wordt steeds duurder en als je daar een slimme oplossing op kunt verzinnen is dat natuurlijk een goed idee. Stel dat je nu veel geld kwijt bent aan gas en licht, dan kun je kijken of je die kosten kunt drukken door je huis te verbouwen of te verduurzamen. Denk aan isolatie van muren, dubbel glas, zonnepanelen plaatsen of bijvoorbeeld van het gas af. Dit zijn allemaal flinke investeringen, maar die zorgen er op termijn wel voor dat je voordeliger uit bent. Als je op dit moment geen ruimte hebt in je budget voor deze investering, dan is het wel de moeite waard om een lening te overwegen. Een persoonlijke lening kun je aanvragen voor een laag maandbedrag met een vaste rente. Zo betaal je minder aan gas en licht, maar wel wat extra voor de verduurzaming van je eigen huis. 

Looptijd inschatten

Als je een lening aan wil vragen om je eigen huis te verduurzamen, dan dien je goed na te denken over de looptijd van de lening. Eerst moet er vastgesteld worden wat het bedrag is dat er geleend gaat worden. Wat is het budget voor de verbouwing? Als dit bedrag is vastgesteld, dan kun je de lening gaan aanvragen. Op het moment dat het geld uitgekeerd is, begin je direct met aflossen. De aflossing vindt plaats over een vooraf afgesproken periode, ergens tussen de 6 en 120 maanden. Probeer dus in te schatten hoe lang je nodig hebt om het bedrag terug te betalen en wat de gebruiksduur is. Het is niet handig als je de oude zonnepanelen nog aan het afbetalen bent als je al nieuwe wil plaatsen. Neem dit allemaal mee in je berekening. 

Investering terugverdienen

Een lening is vooral interessant als je weet dat je de investering kan terugverdienen. Je betaalt natuurlijk naast de aflossing ook rente. Op het moment dat je geld leent om zonnepanelen te plaatsen, dan moet je zeker weten dat de zonnepanelen op termijn ook geld op gaan brengen. Dit kun je berekenen door de kosten van de zonnepanelen en de kosten van de lening op te wegen tegen de stroom die ze opwekken. Het idee is dat je gegeven moment een ‘’break-even’’ punt bereikt, waarna de zonnepanelen meer gaan opbrengen dan dat ze gekost hebben. Vanaf dat moment ga je de investering terugverdienen en kun je er hopelijk nog jaren van profiteren. 

advertentie
advertentie