Afbeelding
Foto Pixabay

Hoe kun je krassen op je auto repareren?

Partnercontent

Een kleine kras kan een groot probleem zijn als het op je geliefde auto zit. Zelfs als het op een plek is waar de meeste mensen het nooit zullen zien, weet je dat het er is. En je wilt er iets aan doen voordat het een serieuzer probleem wordt. Als je krassen hebt zonder deuken waarvoor geen hulp van een schadeherstelbedrijf nodig is, wat is dan de beste manier om ze te repareren? Bepaal eerst met wat voor soort kras je te maken hebt. Maak vervolgens een plan voor de reparatie van je auto kras aan huis. Zijn de krassen dusdanig en kunnen ze niet worden hersteld, dan kan een persoonlijke lening afsluiten voor een andere auto misschien wel een voordelige keuze zijn.

DE VERSCHILLENDE SOORTEN KRASSEN

Er zijn drie basissoorten auto krassen, en elk vereist zijn eigen aanpak:

  • Blanke lak kras - de meest oppervlakkige kras. Het zijn kleine schaafwonden in de bovenste laag blanke lak die je lakwerk beschermen. Bij een blanke lak worden lak en primer niet aangetast. 
  • Verf kras - dit gebeurt wanneer de kras voorbij de blanke lak en in de lak zelf gaat. 
  • Diepe kras - het ergste type kras. Het vereist een professionele reparatie. Deze kras ontstaat wanneer de schade helemaal naar het metaal gaat en door de blanke lak, verf en primer heen snijdt.

Van deze krassen is de diepe kras die helemaal tot aan de carrosserie van de auto loopt, het moeilijkst en duurst om te repareren. Je hebt namelijk professionele hulp nodig om ervoor te zorgen dat de schade wordt gerepareerd en goed wordt afgedicht om ervoor te zorgen dat je geen roest krijgt. In sommige gevallen kunnen de kosten gedekt worden met behulp van je autoverzekering, dit hangt van de oorzaak en het type verzekering af. 

REPAREER DE KRASSEN ZELF

Gelukkig kunnen de eerste twee soorten krassen vaak worden opgelost met producten van je plaatselijke auto reparatiewerkplaats. Wanneer je een kras ontdekt en deze wilt repareren, was je auto dan eerst met de hand om vuil of aanslag van het oppervlak te verwijderen. Gebruik een kleistaaf of een nanoskin-handdoek of -handschoen om het oppervlak te polijsten. Dit verwijdert swirls en haarlijn krassen en verfrist het uiterlijk van je auto. Het kan je ook helpen te zien op welke gebieden het meeste werk nodig is. Geef het voertuig tot slot een goede waxbeurt en polijst het oppervlak met de hand; als je krassen oppervlakkig zijn, is de kans groot dat ze nu verdwenen zijn. 

WAT TE DOEN BIJ DIEPE SCHADE?

Als je krassen niet zijn verdwenen, moet je misschien wat meer spierkracht in je reparatie steken. Er zijn verschillende doe-het-zelf kits beschikbaar die een roterend gereedschap bevatten of hulpstukken hebben die op je bestaande boormachine passen. Deze hulpmiddelen kunnen lichte krassen helpen verbergen. Met deze methode schuur je je blanke lak wel weg, maar je kunt het uiterlijk van de lak eenvoudig opfrissen met een polijstpasta of afwerking pasta. Als de schade zo diep is gegaan dat geen enkele hoeveelheid schuren het kan verwijderen, haal dan bijpassende verf bij je autodealer en vul de kras zelf in. In sommige gevallen helpt dit alsnog niet, je zult dan toch echt professionele hulp in moeten schakelen voor het repareren van de krassen. 

advertentie
advertentie