Afbeelding
eigen foto

‘Herstel duinen rond circuit Zandvoort na Formule 1 duurt jaren’

Rechtbank

HAARLEM De afgegraven duinen rond het circuit van Zandvoort zijn de komende zes jaar ongeschikt als leefgebied voor de zandhagedis en de rugstreeppad. Dit betoogde directeur Marc Janssen van Stichting Duinbehoud donderdag bij de bestuursrechter in Haarlem, tijdens een bodemprocedure tegen de provinciale vergunningen die het circuit kreeg voor de organisatie van de Formule 1. Volgens natuurbeschermers heeft het gebied nog tien tot twintig jaar nodig om te herstellen als duingrasland.

Om zoveel mogelijk bezoekers te ontvangen zijn duinen plat geschoven en deels verhard om daarop tribunes te bouwen. Daardoor is het rust- en voortplantingsgebied van de zandhagedis en de rugstreeppad permanent weg, redeneren ook Milieudefensie, Stichting Rust bij de kust en Stichting Natuurbelang Amsterdamse Waterleidingduinen. De laatste partij pleitte voor het toelaten van minder bezoekers.

De advocaten van de provincie Noord-Holland en het circuit legden uit dat is gekozen voor de bouw van extra tribunes om de Formule 1 in september zo veilig en verantwoord mogelijk te organiseren. Door tribunes te bouwen blijven de bezoekers netjes op de paden en vertrappen ze niets in de duinen, luidt het verweer. Het leefgebied voor de beschermde diersoorten was bovendien al niet optimaal rond het racebaan, betoogde een door het circuit ingehuurde ecoloog. Hij vertelde dat in het gebied per hectare gemiddeld 4,7 zandhagedissen leven, in de Kennemerduinen zijn dat 8 per hectare. Voor aanvang van de werkzaamheden zijn dertig zandhagedissen rond het circuit gevangen en in omliggende duingebieden uitgezet.

In 2019 wees een voorzieningenrechter de bezwaren van een aantal natuurorganisaties af. De organisaties lieten het er niet bij zitten en spanden na het kort geding een bodemprocedure aan. De stikstofcijfers zijn veel te hoog voor een Natura 2000-gebied en hoger dan de stikstofberekeningen van het circuit, stelden de natuurorganisaties. Ze vragen de rechter om de vernietiging van het provinciale besluit en een nieuwe procedure voor besluitvorming.

De rechtbank doet op 12 augustus uitspraak.

advertentie
advertentie