Arno Koek (midden) vertelt belangstellenden over de historie van zijn boekhandel.
Arno Koek (midden) vertelt belangstellenden over de historie van zijn boekhandel. Ellen Toledo/BDU

Heemsteedse ondernemers aan het woord over hun winkel in vroeger tijden

Winkels

HEEMSTEDE In de week van maandag 19 t/m zaterdag 24 september organiseerde de Historische Vereniging Heemstede-Bennebroek (HVHB) in samenwerking met BIZ Heemstede een bijzonder evenement. Ondernemers vertelden over de geschiedenis van hun bedrijf en de veranderingen in de winkelstraat, of lieten dat zien aan de hand van foto’s en oude krantenknipsels in de etalages. 

Ellen Toledo

In deze “verhalenweek” konden belangstellenden elke dag luisteren naar verhalen bij 12 ondernemers in de winkelstraat Binnenweg/Raadhuisstraat waarvan sommigen al meer dan 75 jaar bestaan: Patisserie Tummers sinds 1921, De Eerste Heemsteedse Vishandel sinds 1924, Reyngoud Mode 92 jaar, Home made By Ree 75 jaar en Boekhandel Blokker bijna 70 jaar. 

AFTRAP Arno Koek van Boekhandel Blokker gaf dinsdag 20 september de aftrap van de ‘verhalenweek’. Meteen bij aankomst viel de etalage van de boekhandel aan de Binnenweg op, die vol stond met foto’s en krantenartikelen. Rond half vier verwelkomde Koek de bezoekers in zijn winkel met een kopje thee, waar op de leestafel ook allerlei plakboeken met krantenknipsels klaar lagen om alvast even door te bladeren. Koek vertelde erg blij te zijn dat hij de aftrap mocht doen van een weekje verhalen vertellen uit de winkelstraat. 

75 JAAR “Het idee is ontstaan omdat de Historische Vereniging 75 jaar bestaat en tal van activiteiten had dit jaar. Een daarvan was een verbinding maken tussen de winkelstraat en de Historische Vereniging”, legt hij uit. Daarna vertelt hij met passie over de boekhandel die op 1 juni 1955 door Jacob Blokker aan de Bronsteeweg 26 in Heemstede werd geopend. Een jaar later verhuisde de boekhandel naar Bronsteeweg 4a, na overname van leesbibliotheek Van Mourik. In 1966 kwam Clemens Hoevenaars in dienst bij Blokker en in 1997 verhuisde de boekhandel naar de Binnenweg 138. In 2006 werd de boekhandel overgenomen door Arno Koek en Willeke van der Meer. Sinds 2014 wordt de boekhandel door Arno Koek voortgezet. Na een grondige verbouwing in 2019 kreeg de boekhandel meer ruimte voor boekpresentaties en lezingen.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie