
Column Wijnand Burger: De Key teruggefloten
Zijn ze nou belazerd?
Woonstichting De Key wilde Zandvoorters laten betalen voor een blunder die ze zelf gemaakt hebben. Een werkwijze die in Amsterdam mag werken, maar in Zandvoort op weerstand stuit. Na de vorige renovatie van de vier flats in de Keesomstraat is de controle op de aflevering niet goed uitgevoerd door De Key. Daarna is er weer betonrot onder de galerijen ontstaan. Door die blunder was er 10 tot 12 miljoen extra nodig om de renovatie nog eens over te doen. Natuurlijk moesten de huurders er voor opdraaien, want De Key had geen zin om op de blaren te gaan zitten. Bovenop de jaarlijkse huurverhoging wilden ze nog een extra huurverhoging van 1 procent invoeren voor alle huurders.
Gelukkig hebben het Huurders Platform Zandvoort (HPZ) en de gemeenteraad de extra huurverhoging afgewezen. De Key begon toen te dreigden om verschillende projecten stopt te zetten. Pure chantage natuurlijk. Ze laten bijvoorbeeld weten, niet meer te willen bijdragen aan het project passend wonen. Een project om ouderen zonder verhoging van de huurprijs naar een seniorenwoning te laten verhuizen. De tegemoetkoming in de verhuiskosten tot 1500 euro wordt niet meer door De Key betaald.
Gelukkig is de gemeente zo gek om die vergoeding uit het potje van de Wet Maatschappelijke Ondersteuning (WMO) te halen. De WMO is bedoeld om burgers zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen, maar deze ouderen wonen al zelfstandig. Of dit geld nou rechtmatig uit dat potje gehaald kan worden, vraag ik mij af. Dat het WMO potje geen vetpot is blijkt wel uit het feit dat veel aanvragen voor hulp van zelfstandige ouderen afgewezen worden of in een Haarlemse bureaula verdwijnen.
De Key wilde ook uitstel om hun woningen te verduurzamen en wilde hun bijdrage aan de leefbaarheid (bijvoorbeeld Pluspunt en buurtbemiddeling) stoppen. Ook daar steken het HPZ en de gemeente een stokje voor. Tenslotte wilde De Key, als ze een sociale huurwoning in een vrije sector woning verandert, een hogere aanvangshuur laten ingaan (normaal is dat 1009 euro). Maar met dat laatste is wel iets vreemds aan de hand. Middeninkomens kunnen wel een vrije sectorwoning betalen. Maar voor prijzen vanaf 1000 euro per maand mag je toch wel een kwalitatief goede woning verwachten. De Key hangt alleen op een sociale huurwoning een ander labeltje en verhoogt meteen de huur tot boven de 1000 euro. Nu wilde ze die zelfs nog meer verhogen. Zelfs die kleine en oudere woningen zoals in oud Noord (A.J. van de Molenstraat, Potgieterstraat) komen daar voor in aanmerking. Volgens mij durft de maffia het nog niet zo bont te maken.
Gelukkig wil De Key Zandvoort verlaten. Daar zullen de meeste Zandvoorters niet rouwig om zijn. De Key stak het geld voor onderhoud in eigen zak. (normaal 5 procent van de huuropbrengst). Het HPZ wilde wel eens weten waar dat geld gebleven was, maar daar maakt de De Key geen haast mee. Nu De Key ook geen huizen meer mogen verkopen, die ze voor een habbekrats in bezit kregen, willen ze hun hielen lichten. Als redenen geven ze aan dat de afstand te groot is. Maar die afstand is toch niet groter geworden sinds ze de EMM kochten? Tenslotte ligt heel Amsterdam op een warme dag hier in een oogwenk op het strand. Ook hebben ze moeite met de verschillen tussen Zandvoort en Amsterdam. Zouden ze ons lastig vinden? Kunnen ze die huurders in Amsterdam beter africhten?
Hier willen ze 1 procent huurverhoging maar ondertussen bouwen ze in Amsterdam voor miljoenen een nieuw hoofdkantoor. Laat ze daar maar blijven. Geen Amsterdam Beach for De Key, zullen we maar zeggen.
Wijnand Burger