Jan Pieter Hoogstraten
Jan Pieter Hoogstraten Eigen Foto
ZAKELIJKE COLUMN

Aanmeten op eigen risico

Zakelijk

HEEMSTEDE Jan Pieter Hoogstraten van Kunstgebit Heemstede, gevestigd aan de Zandvoortselaan 179, plaatst eens in de maand een column in de Heemsteedse Courant. Deze maand vertelt Hoogstraten over de basisverzekering en de aanvullende tandartsverzekering.

We zijn al bijna een half jaar verder in 2022. Dat betekent voor veel mensen dat het eigen risico, wat is gekoppeld aan de basisverzekering, is opgebruikt. Het kan misschien geen kwaad om eens te bekijken hoe het ervoor staat met uw volledige en/of uw gedeeltelijke prothese. Waar heeft u recht op? Wat heeft u nodig? 

Het kan namelijk best verwarrend zijn. Iedereen in Nederland heeft een basisverzekering. Daarbij hoort een eigen risico dat men jaarlijks betaalt als men gebruikt maakt van medische zorg. Dit is vooralsnog bepaald op 385 euro. Daar vallen onder andere medicatie, dokterbezoek, röntgenfoto’s etc onder. Het volledige kunstgebit valt onder de basisverzekering. Ook reparaties aan een volledig kunstgebit, maar ook implantaten en een klikgebit. Partiële protheses zoals plaatjes en frameprotheses vallen daarentegen weer onder de aanvullende tandartsverzekering. Als u een kunstgebit laat aanmeten, betaalt u ook een eigen bijdrage. Deze is wettelijk bepaald en is voor een volledig kunstgebit 25 procent. Voor een klikgebit is dat in de onderkaak 10 procent en de bovenkaak 8 procent. 

Het is allemaal dus best goed geregeld. Maar het kan alsnog heel onoverzichtelijk overkomen. Ik heb al eerder een vergelijking gemaakt met een fietsenwinkel. Als u iets aanschaft... laat u zich dan goed informeren door, in dit geval, de mondzorgprofessional. Dan komt u niet voor verrassingen te staan. 

Heeft u al recht op een nieuw kunstgebit? Elke 5 jaar mag u een nieuwe aan laten meten en wordt deze vergoed door de zorgverzekeraar. Uiteraard kunt u uw gebitsprothese geheel vrijblijvend laten controleren en kunt u zich laten adviseren door de tandprotheticus.

Meer informatie: kunstgebitheemstede.nl.

Jan Pieter Hoogstraten 

advertentie
advertentie