Afbeelding
Pixabay
Medische column

De vergoeding van een kunstgebit

5 oktober 2022 om 13:00 Zakelijk

HEEMSTEDE Elke twee maanden schrijft bericht Tandprothetische Praktijk Kunstgebit Heemstede over de laatste ontwikkelingen in hun vak. Deze keer over de vergoeding van kosten.

“We zijn al bijna een half jaar verder in 2022. Dat betekent voor veel mensen  dat het eigen risico, welke is gekoppeld aan de basisverzekering, is opgebruikt. Het kan misschien geen kwaad om eens te bekijken hoe het er voor staat met uw volledige en/of uw gedeeltelijke prothese! Waar heeft u  recht op? Wat heeft u nodig? Het kan namelijk best verwarrend zijn. Iedereen in Nederland heeft een basisverzekering. Daarbij hoort een eigen risico die men jaarlijks betaald als men gebruikt maakt van medische zorg. Deze is vooralsnog bepaalt op 385 euro. Daar vallen onder andere medicatie, doktersbezoek, röntgenfoto en dergelijke onder. Het volledige kunstgebit valt onder de basisverzekering. Ook reparaties aan een volledig kunstgebit, maar ook implantaten en een klikgebit. Partiele protheses zoals plaatjes  en frameprotheses vallen daarentegen weer onder de aanvullende tandartsverzekering.
Als u een kunstgebit laat aanmeten, betaalt u ook een eigen bijdrage. Deze is wettelijk bepaald en is voor een volledig kunstgebit 25 procent. Voor een klikgebit is dat in de onderkaak 10 procent en de bovenkaak 8 procent. Het is allemaal dus best goed geregeld. Maar het kan alsnog heel onoverzichtelijk overkomen. Ik heb al eerder een vergelijking gemaakt met een fetsenwinkel. Als u  iets aanschaft … laat u zich dan goed informeren door, in dit geval, de mondzorgprofessional. Dan komt u niet voor verrassingen te staan. Heeft u al recht op een nieuw kunstgebit? Elke 5 jaar mag u een nieuwe aan laten meten en wordt deze vergoed door  de zorgverzekeraar. Uiteraard kunt u uw gebitsprothese geheel vrijblijvend laten controleren en  kunt u zich laten adviseren door de tandprotheticus.

kunstgebitheemstede.nl | info@kunstgebitheemstede.nl | Zandvoortselaan 179 | Heemstede | 023 737 01 97

advertentie
advertentie