Afbeelding
Pixabay
Medische column

Schoon, heel gewoon

Zakelijk

HEEMSTEDE Elke twee maanden schrijft bericht Tandprothetische Praktijk Kunstgebit Heemstede over de laatste ontwikkelingen in hun vak. Deze keer over het onderhoud van een gebitsprothese.

Op veler verzoek wil ik graag nog een keer terugkomen op het onderhoud van  de gebitsprothese. Hygiëne, vooral in de mond, is belangrijk. Ook als men een volledige/partiële prothese heeft. Het materiaal waar een gebitsprothese over het algemeen van gemaakt is heet PMMA. Het is een kunststof die beter bekend staat als plexiglas. Een sterke kunststof die zich dus ook heel goed leent voor het vervaardigen van een  gebitsprothese. Uiteraard heeft de basis van een prothese de kleur van tandvlees  en worden er vezeltjes gebruikt om het optisch nog natuurlijker over te laten  komen. De tanden worden vaak uitgevoerd in een mix van PMMA en composiet.  Dit geeft de tand of kies nog meer sterkte. Door de voortanden op te bouwen in  meerdere lagen, krijgen deze meer kleur en transparantie.  

Zo, dat was even een korte les in materiaalkunde. Hoe houden we deze kunststof schoon? PMMA is behoorlijk sterk. Toch is het een stuk zachter dan natuurlijke tanden  en kiezen. Deze poetsen we het liefst met een borstel en tandpasta. Dit schuurt  over de tanden en kiezen en zorgt ervoor dat de plaqueresten worden verwijderd. PMMA willen we liever niet schuren. Dan wordt het in eerste instantie wel schoon,  maar ruwen we de kunststof ook op en zal de plaque op den duur lastiger weg  te poetsen zijn. Hetzelfde geldt voor bruistabletten. Als men dit vaak doet, zal de  prothese uiteindelijk moeilijker schoon te krijgen zijn. Bij bruistabletten is het ook  nog zo, dat de tandvleeskleurige PMMA zal verbleken. In de basis is het dus als volgt: niet schuren of bruisen. Poets de prothese onder stromend water met een zachte borstel en eventueel  wat afwasmiddel of een verzorgingsproduct welke geschikt is voor protheses. Als de plaque op de prothese toch moeilijk te verwijderen blijkt te zijn, gebruik  dan natuur- of keukenazijn. Dit mag puur of aangelengd met water worden  gebruikt. Het weekt de plaque los. Werkt dit ook niet? Maak dan een afspraak bij  uw tandprotheticus. Deze kan de prothese polijsten, zodat het oppervlak van de  PMMA weer glad wordt. Hierdoor blijft vuil minder goed plakken.  

Heeft u vragen over het onderhoud van uw gebitsprothese? Of heeft u andere  vragen? Maak een afspraak bij uw tandprotheticus voor advies. 

www.kunstgebitheemstede.nl | info@kunstgebitheemstede.nl Zandvoortselaan 179 | 2106 AM Heemstede | 023 737 01 97

advertentie
advertentie