Geroosterde wasabi-mayo en geroosterde groente.
Geroosterde wasabi-mayo en geroosterde groente. Jaap van Rijn
Culinair

Vlees of vega: ga voor een lekkere prikkelsensatie

Culinair

HEEMSTEDE Waarom het simpel houden als het ook ongelofelijk ingewikkeld kan? Deze zin zal vast ingelijst prijken op de muren van vele producenten die wasabi-pasta maken. De reden: de prijs en de populariteit van de wasabi die vooral met sushi op tafel komt.

Wat is de overeenkomst tussen een verse wasabi-knol en een zwarte truffel? Ze kunnen een regelrechte aanslag op de portemonnee uitvoeren. Dus zal menig thuiskok tien keer nadenken om ze te kopen. En waarom ook? De industrie democratiseert enthousiast exclusieve smaakjes. Met reden. Want zet ‘wasabi’ op de verpakking en je kunt meer vangen voor gemodificeerde maizena, zout, mierikswortel, bevochtigingsmiddel, olie, zoetmakers, mosterdolie, spinazie (imiteert de lichtgroene kleur van wasabi), water en citroenzuur. Om maar eens wat verwerkte ingrediënten te noemen. Doe er een 1, 2, 3, vooruit 5 procent Wasabi Japonica, de officiële naam van de knol, bij en het plaatje is rond. Mierikswortel, familie van de wasabi, mosterd en wasabi schijnen hetzelfde stofje te bevatten dat in je neus die prikkelsensatie teweegbrengt. Vandaar die vervangingspraktijken en ook omdat mierikswortel en mosterd vele malen goedkoper zijn. Mierikswortel is wel agressiever in de neus dan de echte wasabi.

Wil je meer culinaire artikelen lezen? Kijk dan op de homepage van deze website onder het tabblad Lifestyle/culinair.

HET WRINGT WEL Bij menig potje truffel mag je ook vervangingspraktijken verwachten. Daarin heersen paddenstoelen en olie, de truffel speelt vaak een bijrolletje achter de coulissen. Niet dat zo’n tubetje ‘wasabi’ of een potje ‘truffel’ slecht smaakt, dat kan iedereen voor zichzelf uitmaken. Maar het wringt wel. Er zit maar een ding op: altijd goed het etiket lezen. Er zijn tubetjes te koop, in de winkel en bij gespecialiseerde webshops, die een hoog percentage echte wasabi bieden. 

(de tekst gaat onder de foto verder)


Jaap van Rijn

VRESELIJK GOED Dan nog iets over the real thing, de wasabi-knol die oorspronkelijk afkomstig is uit Japan. Wil je weten hoe zo’n echte knol smaakt? Nederlanders zijn vreselijk goed in het telen van groenten. Dus duiken telers ook op de wasabi. In De Lier zit zo’n vakman, check www.dutchwasabi.nl voor goede informatie. Je kunt hier ook een knolletje aanschaffen. Deze wordt geraspt bij sushi geserveerd. Daarvoor zul je een speciale rasp moeten aanschaffen. Onder meer de teler biedt dit gereedschap aan.

GEWELDIGE, ONGEKLEURDE COMBINATIE Wasabi-mayo en vlees en/of geroosterde groenten vormen een geweldige combinatie. Lijkt dit gerecht je waardig genoeg om thuis te maken, ga dan voor kwaliteitstubetjes. De echte knol is in de mayonaise minder geschikt want verliest na het raspen snel aan smaak. De wasabi-mayo op de foto is nauwelijks groen want gemaakt van ongekleurde wasabi-pasta.

door Jaap van Rijn

AAN DE SLAG

Het recept geeft aanwijzingen voor 1 persoon.
> Roer 2 tl wasabi-pasta en 2 el mayonaise (geen fritessaus) met een paar druppeltjes water tot een sausje
> Bepaal zelf hoe pittig dit sausje smaakt door meer of minder wasabi toe te voegen.

Groenten
> Zet de oven op 185C
> Schil 2 pastinaken, snijd ze in de lengte door en vervolgens in repen
> Schrap 4 worteltjes
> Snijd wat roosjes van een bloemkool
> Leg bakpapier op een ovenbak
> Verdeel de groenten over het papier
> Sprenkel wat olijfolie over de groenten en draai ze met de handen een paar keer om zodat de olie goed is verdeeld
> Laat de groenten in de oven bruin kleuren in ongeveer 20-30 minuten.

Vlees
> Bak per persoon 150 g rib-eye
> Verhit een scheutje olie in de koekenpan en bak het vlees op iets meer dan middelhoog vuur, de ene kant 2 minuten en de andere kant 1,5 minuut
> Haal het vlees uit de pan en laat ingepakt in aluminiumfolie zeker een minuut of vijf rusten
> Tip: werk met een kerntemperatuurmeter 
> Haal het vlees uit de koekenpan als een kerntemperatuur van 48C is bereikt
> Snijd het vlees in plakjes, verdeel over een plankje en garneer met tuinkers.

Salade
Bij het vlees en de geroosterde groenten kun je een avocado-salade serveren
> Rooster in de koekenpan een handje geroosterde pinda’s lichtbruin
> Sla in een kom een dressing van 1 el lichte balsamico-azijn (niet de stroperige versie), 2 el mandarijnensap, 1 tl sesamolie en een snufje zout
> Snijd 1 avocado in plakjes, vermeng deze direct met de dressing, dit om verkleuring te voorkomen
> Garneer de salade met de pinda’s.

Wasabi-knollen worden ook in Nederland geteeld.
advertentie
advertentie