Werkzaamheden op de moestuin van Berkenrode
Werkzaamheden op de moestuin van Berkenrode Moestuin Leyduin

Nieuwe moestuincursus op historisch landgoed Berkenrode in Heemstede

Lokaal Deel je nieuws

Zou je willen leren hoe je biologische groente verbouwt? Lijkt het je fijn wekelijks 2 uur in de buitenlucht te werken? Met een groep gemotiveerde mensen? En dan na afloop met een tas zelfgeteelde groente naar huis te gaan? Dan is de cursus van Moestuin de heerlijkheid misschien iets voor jou.

In maart 2022 begint op landgoed Berkenrode in Heemstede een moestuincursus. De historische buitenplaats Heerlijkheid Berkenrode heeft al sinds de 18de eeuw een ommuurde moestuin die normaal niet publiek toegankelijk is. Als deelnemer heb je de unieke kans om op deze bijzondere plek aan de slag te gaan.

Elke vrijdagochtend krijg je in groepsverband praktijkbegeleiding van een ervaren tuinder, in samenwerking met moestuin Leyduin in Vogelenzang. Je leert hoe je op duurzame wijze groente teelt, terwijl je actief buiten bezig bent. Gedurende 30 weken oogst je genoeg groente en kruiden voor een huishouden voor een hele week.

Reken op een praktische, actieve cursus, waarbij je de handen uit de mouwen steekt en al doende leert over groenteteelt en bodemvruchtbaarheid. Het is een doe-cursus, waarin de theorie komt in korte blokjes en altijd aansluit op de werkzaamheden van die week. Je leert het meest door het zelf te doen, en je leert natuurlijk van elkaar.

Op Heerlijkheid Berkenrode is 400 m2 grond gereserveerd voor de moestuincursus. De moestuin is een gezamenlijk project, dus niet ieder zijn eigen tuintje, maar we leggen met elkaar 41 bedden aan. Hierop kweken we zo’n 45 soorten groente. In het teeltplan staat wat we wekelijks in de grond stoppen, en er hopelijk weer uithalen. Als een teelt een keer niet lukt, hebben we met zijn allen pech... tuinieren blijft een natuurlijk proces. 

De deelnamekosten bedragen € 17,88 per week (totaal voor 9 maanden: € 697,50 incl. btw.). Dit krijg je ervoor terug:
* in 9 maanden leer je veel over biologisch moestuinieren
* wekelijks 2 uur les van een ervaren tuinder
* gedurende 30 weken groente oogsten voor een heel huishouden
* samen met een kleine groep actief aan de slag
* biologisch plantgoed en zaad, les- en tuinmaterialen, en gebruik van gereedschap

De cursus is van 4 maart t/m 25 november 2022, elke vrijdag tussen 10 en 12 uur. Op woensdag kun je ook tussen 10 en 18 uur langskomen om extra te oogsten of water te geven. Locatie: de moestuin van Heerlijkheid Berkenrode (Herenweg 127, Heemstede).

Meer info:
www.moestuindeheerlijkheid.nl
instagram.com/moestuindeheerlijkheid

advertentie
advertentie