Concertkoor Haarlem in de Philharmonie
Concertkoor Haarlem in de Philharmonie Bram van der Horst

Concertkoor Haarlem debuteert met nieuwe dirigent

Overig Deel je nieuws

Op 27 oktober 2022 is de première van Bernhard Touwen als nieuwe dirigent van Concertkoor Haarlem in de Philharmonie Haarlem. Hij heeft voor dit debuut een verassend programma samengesteld met werken van de Weense componisten Reutter, Haydn en Mozart.

Bernard Touwen nam in maart dit jaar het stokje over van Ger Vos die dertig jaar de leiding had over het koor en op 14 februari afscheid. Vos werd bij die gelegenheid ook benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Touwen is hierdoor pas de derde vaste dirigent van het gezelschap dat al meer dan 75 jaar geleden werd opgericht door Albert de Klerk.

Bernhard Touwen studeerde af als pianist bij Aquiles Delle Vigne aan het conservatorium en behaalde daarna ook het diploma Uitvoerend Musicus koordirectie. Vanaf die tijd heeft Bernhard Touwen vele werken voor koor en orkest gedirigeerd. Afgelopen jaren dirigeerde hij o.a. het Requiem van Verdi, de Mariavespers van Monteverdi, Mozarts Requiem, de Matthäus- en Johannes Passion van Bach en de Messiah van Händel. Touwen is ook dirigent en artistiek leider van kamerorkest Concerto Brabant, het begeleidingsorkest van dit concert. Het koor is zeer verheugd met de komst van Bernard Touwen. Hij blijkt een inspirerende koorpedagoog en weet het koor enorm te motiveren.

Het concert begint met de Psalm: De Profundis van Johann Georg Reutter. Deze componist heeft als kapelmeester van de Stephansdom in Wenen lesgegeven aan Michael Haydn, waarvan het koor het Requiem in c ten gehore brengt. Deze compositie beïnvloedde Mozart bij het schrijven van zijn eigen Requiem, de overeenkomst is onmiddellijk hoorbaar in de dramatische expressie.

Tot slot voert het koor het Davide Penitente van Mozart uit. Deze dramatische cantate is gebaseerd op de Psalmen van David en afgeleid van de beroemde Grote Mis van Mozart, getoonzet in fraaie orkestraties, spectaculaire koren en beklemmende aria’s. De componist  laat hierin op grootse wijze menselijke gevoelens, emoties en verlangens muzikaal tot uiting komen. 

Donderdag 27 oktober 2022 20:00 uur. Met Channa Malkin (Sopraan), Esther Kuiper (Mezzosopraan), Stefan Kennedy (Tenor), Pieter Hendriks (Bariton), Gonny van der Maten (Continuo), Concerto Brabant (Orkest). Kaarten: www.theater-haarlem.nl

advertentie
advertentie