De Famers Testas was een Nederlandse kunstenaar (1834-1896) die veel bijbelse voorstellingen heeft geschilderd. Het meest bekend is zijn werk dat hij tijdens een expeditie in Egypte maakte. Zijn oosterse taferelen trokken internationale aandacht. Jaren terug schonk de moeder van Cees een aantal schilderijen aan het Teylers Museum.        

De Zandvoortsche Badcourant werd gedrukt in de Kleine Houtstraat en kwam op woensdag en zaterdag uit. De badgasten konden zich een zomerseizoen lang abonneren voor 2 gulden 50, bij vooruitbetaling te voldoen. In de losse verkoop kostte de courant een dubbeltje.        

Bijzonder is de badgastenlijst op pagina 2. Daarop stonden per hotel of villa de namen van de gasten en hun woonplaats! In hotel Kaufmann bijvoorbeeld waren op 9 juli H. Neubauer uit Amsterdan en mevrouw B. Preiss uit Wenen op bezoek en in Villa Huis ten Duin graaf en gravin Preysing Lichtenegg Moos en de familie Beijeren, in totaal acht personen en twee dienstbodes.        

Keizerin Sissi die Zandvoort in 1884 en 1885 bezocht, zal niet op die badgastenlijst hebben gestaan. Zij wilde incognito blijven. Net als vele badgasten zal zij een verwarmd zeebad hebben genomen. Zeewater was immers heilzaam voor de huid. Sissi droeg lange handschoenen omdat haar huid door gebruik van zalf met arsenicum beschadigd was.        

In de krant beveelt Henri Bückmann, chef-kok van wijlen Z.K.H. Prins Frederik der Nederlanden, zich aan tot het leveren van diners, soupers met inbegrip van zilver, glazen, service etc. Mejuffrouw Roosdorp uit de Groote Houtstraat 145 adverteert met heilgymnastiek en massage voor de behandeling van ruggegraatsverkrommingen, zenuwaandoeningen en andere ziekelijke toestanden.

Willem Brand