Burgemeester Nienhuis opent de bijeenkomst.
Burgemeester Nienhuis opent de bijeenkomst. Carel le Brun

Politiek belooft meer contact met senioren

10 maart 2018 om 12:17 Verkiezingen/nieuws

HEEMSTEDE Op het lijsttrekkersdebat woensdag 7 maart in het raadhuis, waar de senior centraal stond, kwamen zo’n tachtig belangstellenden af. Lijsttrekkers Sjaak Struijf (PvdA), Eric de Zeeuw (GroenLinks), Heleen Hooij (VVD), Sebastiaan Nieuwland (D66) Annelies van der Have (HBB) en nieuwkomer in de politiek Arianne de Wit (economiedocent op Hageveld en derde op de kandidatenlijst van het CDA en nu invaller voor de verhinderde lijsttrekker Oscar Boeder) krijgen ieder 5 minuten om hun partijstandpunten rond de senioren te benoemen.

Carel le Brun

Niet alle lijsttrekkers gaan diep in op de specifieke senioren actiepunten. Nieuwkomer Arianne de Wit doet in ieder geval niet onder voor haar meer politiek ervaren collega’s. Bovendien besteedde zij haar minuten volledig aan de doelgroep van de middag. Haar partij zet in op een dementiecoach en respijtzorg en het streven naar een dementie-vriendelijke gemeente met een goed bereikbaar centrum. Sjaak Struif vertelt zijn ervaringen bij de het zorgtraject voor zijn schoonouders. ,,Als de nood daar is komt de hulp er wel, maar wil je vooraf informatie over bijvoorbeeld de kosten van eigen bijdragen dan is het antwoord moeilijk te krijgen. Dat ligt niet alleen aan ons loket maar ook aan de ingewikkelde regelgeving, het moet beter”. De Zeeuw wil woningen levensbestendig maken en huisvesting voor woongroepen creëren. Enfin, de aanwezigen kunnen ook de verkiezingsprogramma’s van de partijen raadplegen. Interessant zijn de reacties op vragen en opmerkingen uit het publiek. Bijvoorbeeld over de ergernis over de situatie bij het station, waar ondanks voldoende fietsparkeerplekken chaos blijft ontstaan. De Zeeuw weet als enige de snelle oplossing: handhaven.

Chaos wordt ook geconstateerd op de Binnenweg. De partijen nemen hun stellingen nog eens in over het effect van de komst van een grote Vomar. De oppositie vreest toename verkeer en dus onveiligheid, terwijl Nieuwland juist minder verkeer verwacht omdat auto’s niet over de Binnenweg naar de parkeergarage komen.

De eigen bijdrage voor huishoudelijke hulp vinden sommige aanwezigen te hoog. ,,Dan moeten wij meer maatwerk creëren”, meent Hooij.

De Binnenweg is met de bus na 20.30 uur niet meer te bereiken. ,,Ik zie het probleem”, aldus Hooij, die geen andere optie ziet dan vragen of je met iemand mee kunt rijden. Volgens Nieuwland komt er een Kobus bij. Van der Have vindt dat er een oplossing moet komen omdat het juist in het kader van sociale contacten het van belang is dat ouderen ook ’s avonds het centrum kunnen bereiken.

Een kaartje voor een concert in de Oude Kerk kost 22 euro. Te duur vindt een aanwezige. Over enige vorm van subsidie willen de partijen wel nadenken, met name omdat deze culturele uitstapjes ook bijdragen aan sociale contacten.

Een voorgestelde enquête onder ouderen om de problemen en wensen van ouderen in kaart te brengen levert in ieder geval op dat de partijen meer contact met deze groep beloven. Algemeen advies aan de aanwezigen: neem bij problemen of vragen contact op met de raadsleden of het loket Heemstede en ga stemmen.

advertentie
advertentie